OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Толеранција


ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ САРАДЊЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ

„СТРПНОСТ ИН ПРИЈАТЕЉСТВО“-„СТРПЉЕЊЕ И ПРИЈАТЕЉСТВО“


са основном школом „ОСКАРЈА КОВАЧИЧА“ из Љубљане 
и основном школом „ИГ“,из Ига.

Пројекат се реализује током две школске године , 2007./2008. и 2008./2009.

Први сусрет остварен је у нашој школи у новембру текуће године .Тада је начелно договорена сарадња на пројекту ,са директором школе Клаудијом Марн и Станком Ребољ.Радна посета словеначким школама је од 28. До 31. Јануар 2008.Наша школа обезбедила је трошкове пута сарадницима на пројекту: Здравки Марјановић,директру школе,Гордани Илић,помоћнику директора , Светлани Каран, професору биологије и Мeлити Живковић,психологу.Школе домаћина поднеле су остале трошкове.

Пут је протекао у најбољем реду и расположењу.У Љубљани су нас дочекали домаћини ,Клаудија Марн и Станка Ребољ,сместили нас у хотел Образовног центра на периферији Љубљане-Иг.Вече смо провели разгледајући центар Љубљане ,уз детаљно објашњење о историјату ,архитектури и намени постојећих зграда,тргова и мостова.

Према добро разређеном плану ,сутрадан смо школским комбијем отишли у Љубљану,у ОШ „Оскар Ковачич“ , где смо се упознали са организацијом рада школе и где је одржан радни састанак са осталим учесницима тима за спровођење пројекта.

Обе школе обухватају наставом ученике од I-IХ разреда.Имају истурена одељења до којих се наставници возе бициклима уколико је удаљеност мања (око 3 км).Иначе,и једна идруга школа имају школске комбије и возаче . Школе су беспрекорно чисте и уредне и добро опремљене . 

Информатички центар са 30-ак копијутера користи се за све наставне предмете.Учионице су светле ,веселих дезена завеса и зидова,са прикладним клупама и столицама,без иједног графита или било каквог оштећења.Школе раде у једној смени,а поподне је организован продужени боравак за све заинтересоване ученике.У школској кухињи,која има десет запослених ,храни се око 70% ученика.

Први разред по начину и садржају рада као и по опремљености радног простора личи на наш нулти разред,односно предшколско образовање и васпитање. Ученици не уче да читају ,уче слова и бројеве и рачунају у обиму броја десет,пуно цртају ,певају и организовано се играју.

Број ученика у одељењима је приближно као и код нас,али је дисциплина ученика боља.У школама постоји предмет „домаћинство“који се спроводи у простор опремљеним свим апаратима за кухињу,од фрижидера,шпорета ,микроталасне пећнице,миксера до машине за судове и за веш.



Посебно смо били имресионирани фискултурном салом која је по квадрату већа од наше сале ( ) ,има одличну вентилацију ,трибине на једној страни сале ,конструкцију кошева који се подижу испод свода плафона по потреби,електронски семафор,лепо урађене свлачионице и пратеће просторије.Седишта трибина су тако конструисана да се испод њих налази простор за одлагање справа. 

О опремњености школе брину општине којој припадају и родитељи ученика.Школе су културни и друштвени центар у својој локалној заједници.

По обиласку обе школе одржан је радни састанак у школи „Оскар Ковачич“са целим тимом за спровођење пројекта.Ми смо представили нашу школу ,организацију рада ,предмете који наши ученици похађају ,упознали смо их са садржајем предмета „Грађанско васпитање“ и „Пројекат-грађанин“и другим изборним предметима,начином оцењивања и слично.Директорка је присутнима поделила штампану брошуру о школи у којој смо се и похвалили нашим успешним ученицима. 



На састанку је договорен сусрет ученика наше и љубљанских школа.Сусрет би требало по договору да се одржи у мају ове школске године,у Љубљани.Узвратни сусрет био би у октобру.

Планирано је да путује 24 ученика старијих разреда,12 за сваку школу.Учесници у пројекту преузели су обавезу да припреме садржај рада за ученике који ће учествовати у планираном пријатељском сусрету.

Садржај треба да укаже на лепоту разноврсности култура и језика,поштовања различитости у сваком погледу ,важности очувања природне средине и неговање пријатељских веза међу народима.

Наши домаћини су нам организовали посету Бледу школским комбијем.Посета је била садржајна ,домаћини су нас као прави туристички водичи упутили у историјат Бледског града и црквице на острву као и о туристичким капацитетима Бледа.

Организација свих догађаја је била беспркорна и садржајна,а односи са нашим сарадницима пријатељски и љубазни.

Радујемо се поновном сусрету и припремамо се за представљање школе и наше културе пријатељској Словенији.


Мелита Живковић,психолог

Омогућава Blogger.