OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

„Радост Европе“ 2011. - «Кад би дрвеће ходало»


«Кад би дрвеће ходало» 
Драги другари, наша школа је већ дуги низ година учесник значајне манифестације „Радост Европе“ и имамо задовољство и част да почетком октобра сваке године угостимо децу из разних земаља. Ове године наши гости су ученици из Словеније са њиховим наставницима. 

Ако се питате шта је у ствари « Радост Европе», одговор је веома једноставан. Још давне 1969. године, поводом одржавања првог Сусрета деце Европе, један од најзначајнијих српских књижевних стваралаца, Душко Радовић, сачинио је «Речник пријатељства» изабравши петнаест најлепших речи за децу.


Хајде да их се заједно присетимо:

дете, Европа, хлеб, игра, књига, љубав, мајка, мир отац, песма, пријатељ, птица, радост, слобода и сунце.

Све је то «Радост Европе», јер радост је у вашим срцима.

Игра, песма, другарство, разумевање другог и другачијег, дечије ствараластво, синоними су за "Радост Европе", сусрете деце Европе који сваке године окупљају оне од 7 до 14 година. Давне 1968. године, Редакција "Сусрети четвртком" тадашњег Дома пионира, а данас Дечјег културног центра Београд, покренула је иницијативу код надлежних органа града Београда да се организује међународна дечја манифестација под називом "Радост Европе", којом ће бити обележен 05. октобар - Светски дан детета.

Почетком сваког октобра, београдски малишани у својим породицама угосте више стотина вршњака из целе Европе који собом доносе звук, покрет, слику, обичаје своје земље и различита умећа која, током шест дана програма, покажу на трговима, улицама и у дворанама Београда.

Карневал у центру града, Сусрети пријатељстава, Међународни ликовни конкурс са својом завршном изложбом, полудневни забавни програм на Ади Циганлији, Гала концерт у Сава центру и велика заједничка журка програмски су сегменти Манифестације који обогате сваке године културну понуду града, а деци пруже прегршт могућности за забаву и дружење. 
Улога породице и школа деце домаћина немерљива је за организацију манифестације, али и за стварање финих нити трајног повезивања. Скоро да нема земље у Европи чија деца нису била учесници "Радости Европе".

"Радост Европе" - Сусрет деце Европе, је прилика да се прихвати пружена рука пријатељства...
Тема овог 42. сусрета деце Европе је „ КАД БИ ДРВЕЋЕ ХОДАЛО“. 
Омогућава Blogger.